Платен репортаж: ПГТХТ-Пирдоп ще реализира нов проект по Еразъм+

 

На 10 юни Професионална гимназия по туризъм и хранителни технологии „Никола Димов” – гр.Пирдоп проведе първо публично събитие по проект № 2019-1- BG01-KA102-062124 "Социално приобщаване в ПОО чрез европейска мобилност“ по програма „Еразъм+“, дейност КД1 „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Професионално образование“ на тема „Приобщаващо учене чрез работа в Испания”. Събитието се проведе във фоайето на читалище „Напредък” в града. Присъстваха ръководства, преподаватели и множество ученици от различни професионални училища в района на Средногорието, ученици от училището-домакин, преподаватели, родители, граждани, медии.

Временно изпълняващият длъжността директор Диана Луканова приветства всички и разказа за новия проект. Стана ясно, че това ще бъде пети проект по програма Еразъм+, който училището ще реализира. В рамките на проекта, през месец август тази година, 11 ученици ще пътуват за Испания. Там ще работят в реална работна среда три седмици като готвачи и сервитьори. Заедно с тях ще пътуват и четирима учители, които ще обменят опит с испански колеги на тема „Приобщаващо учене”. Всички те ще посетят Мадрид, Барселона и Валенсия.

Луканова: „Тазвечершното събитие е свързано с реализацията на петия проект, който спечели Професионална гимназия по туризъм и хранителни технологии „Никола Димов“. В петия проект учениците ще летят за Испания, ще бъдат там три седмици на работа в реална чуждоезикова работна среда. Ще има четирима учители, които ще се обучават, ще обменят опит с испанските колеги във връзка с приобщаващото учене – такава е и темата на проекта. Събитието е нещо задължително, то е регламентирано в проекта и трябваше да бъде проведено. Обикновено европейските партньори много държат да се знае какви неща се случват, какви възможности има за обмяна на опит, възможност за работа в чужбина, особено ученици, които да провеждат стажантска практика както са нашите. Смятам, че родителите трябва да помагат да децата си да имат самочувствие да прекрачат границата, защото в крайна сметка светът се отвори и ние се движим, нямаме друг избор. Категорично е, че събитието е и да напомни на обществеността, че ни има, защото в момента тече и план-приемът.“

Целта на проекта е дуално обучение на младежите или учене чрез работа в реална работна среда. Проектът ще даде възможност на учениците да демонстрират знания и умения по своята специалност, да усъвършенстват наученото, да придобият самочувствието, че има какво да покажат.

Чрез  проект „Приобщаващо учене чрез работа в Испания” ръководството на Професионална гимназия по туризъм и хранителни технологии „Никола Димов”  насочва вниманието си към страна-партньор, която има вече опит в реализиране на дуално обучение и е утвърдена туристическа дестинация. Директорът Луканова отбеляза още реализираните досега проекти по програма Еразъм+ и акцентира върху ползата за учениците от подобни практически обучения, съчетаващи учене и работа.

Луканова: „Предишните четири проекта реализирахме с партньори от Германия и Португалия. Партньорите са от фирма Брага Моб, град Брага, Португалия и фирма Виталис, град Лайпциг, Германия. За четири години изградихме много тясно сътрудничество. Дори с партньорите от Виталис обменихме опит във връзка с реализиране на стипендиантство в професионалното училище. Изготвихме една програма за ранно кариерно развитие. Например, ранното кариерно развитие за започне от осми клас, а не както е десети, единадесети клас започват стажантските програми, и партньорите от Германия казаха: ще ви подкрепим с известна сума, която вие ще дадете на учениците в момента, в който те реализират програмата и това ще бъде тяхната стипендия. Искаме да ги мотивираме – те свършват работа и ние им даваме стипендия.“

Присъстващите на събитието изгледаха видеоклипове, изготвени по време на изпълнението на предишни подобни проекти и показващи напредъка на учениците в областта на туризма, кетъринга, готварството и сервитьорството. В края на събитието гостите имаха възможността да опитат от приготвените от учениците и техния преподавател Горяна Борисова испански специалитети и други кулинарни изкушения.

Проектът е на обща стойност 80.966,00 евро и е финансиран с подкрепата на Европейската комисия.

 

Публикувана на: 2021-06-11
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"