2019.09.18
сряда
16:17
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
Платен репортаж: Проведе се 11-ото издание на фестивал за българско творчество в Чавдар

Платен репортаж: Проведе се 11-ото издание на фестивал за българско творчество в Чавдар

На 9 юни в местността Света Петка край с.Чавдар се проведе единадесетото издание на традиционния фолклорен фестивал „Да запеем заедно песните на Средногорието”.

Тази година събитието беше по-специално, защото съвпадна с 11 години членство на България в Европейския съюз. В тази връзка фестивалът се осъществи в рамките на проект „11 години Фестивал на средногорската песен в Чавдар – 11 години България в Обединена Европа”, финансиран от Министерство на финансите чрез грантова схема на Национално сдружение на общините в Република България. Стойността на проекта е 5500 лева, от които 2500 лева са осигурени от община Чавдар и 3000 лева от министерството. По думите на Григор Даулов – директор на Дирекция „Териториално устройство и развитие” към община Чавдар, фестивалът олицетворява девиза на Обединена Европа – „Единни в многообразието”. Целта на проекта е да покаже пред Европа уникалната култура и вековните традиции на България.

Григор Даулов: "Тазгодишният фестивал "Да запеем заедно песните на  Средногорието" е много специален по две причини. Първата е, че това е неговото 11 издание, което съвпада с 11 години членство на България в ЕС. Втората причина да е толкова специален е, че той се изпълнява в рамките на грантовата схема на Национално сдружение на общините в Република България за малки проекти, които са в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. Именно поради тази причина ние решихме да кандидатстваме с този проект, който беше одобрен. Фестивалът олицетворява девиза на Обединена Европа – „Единни в многообразието”, защото в него има участници от цяла България. Той първоначално - преди няколко години, започна като фестивал на средногорската песен, но постепенно кръгът от участници се разшири и така обхвана всички фолклорни краища на България. Това потвърждава девиза „Единни в многообразието”. Идеята е да покажем пред Обединена Европа, че България има нещо, с което напълно може да се гордее и това е уникалната култура и традиции, които продължават да живеят и днес и ще продължават да живеят след нас. След провеждането на днешния фестивал ще бъдат издадени луксозни албуми със снимков материал и текст, които са част от проекта. Така резултатите от този проект ще продължат да бъдат разпространявани и популяризирани."

 

През годините, поради големия интерес от страна на състави и изпълнители от цялата страна, фестивалът „Да запеем заедно песните на Средногорието” прерасна от регионален - в национален. Сега обхваща всички фолклорни области в България. Кметът Пенчо Геров приветства присъстващите и изрази задоволство от успеха на фестивала. Домакините поздравиха с разнообразна фолклорна програма. От сцената се изявиха и множество състави и изпълнители от страната. Местността Света Петка край Чавдар дълго се огласяше от традиционните български фолклорни ритми, представени от малки и големи самодейци.

В рамките на проекта ще бъдат изготвени луксозни албуми със снимков материал и текст от фестивала, за да бъдат популяризирани българските традиции и култура.

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Иванка Господинова
Дата: 2018-06-11 17:39
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"