Платен репортаж: Проведе се 11-ото издание на фестивал за българско творчество в Чавдар

 

На 9 юни в местността Света Петка край с.Чавдар се проведе единадесетото издание на традиционния фолклорен фестивал „Да запеем заедно песните на Средногорието”.

Тази година събитието беше по-специално, защото съвпадна с 11 години членство на България в Европейския съюз. В тази връзка фестивалът се осъществи в рамките на проект „11 години Фестивал на средногорската песен в Чавдар – 11 години България в Обединена Европа”, финансиран от Министерство на финансите чрез грантова схема на Национално сдружение на общините в Република България. Стойността на проекта е 5500 лева, от които 2500 лева са осигурени от община Чавдар и 3000 лева от министерството. По думите на Григор Даулов – директор на Дирекция „Териториално устройство и развитие” към община Чавдар, фестивалът олицетворява девиза на Обединена Европа – „Единни в многообразието”. Целта на проекта е да покаже пред Европа уникалната култура и вековните традиции на България.

Григор Даулов: "Тазгодишният фестивал "Да запеем заедно песните на  Средногорието" е много специален по две причини. Първата е, че това е неговото 11 издание, което съвпада с 11 години членство на България в ЕС. Втората причина да е толкова специален е, че той се изпълнява в рамките на грантовата схема на Национално сдружение на общините в Република България за малки проекти, които са в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. Именно поради тази причина ние решихме да кандидатстваме с този проект, който беше одобрен. Фестивалът олицетворява девиза на Обединена Европа – „Единни в многообразието”, защото в него има участници от цяла България. Той първоначално - преди няколко години, започна като фестивал на средногорската песен, но постепенно кръгът от участници се разшири и така обхвана всички фолклорни краища на България. Това потвърждава девиза „Единни в многообразието”. Идеята е да покажем пред Обединена Европа, че България има нещо, с което напълно може да се гордее и това е уникалната култура и традиции, които продължават да живеят и днес и ще продължават да живеят след нас. След провеждането на днешния фестивал ще бъдат издадени луксозни албуми със снимков материал и текст, които са част от проекта. Така резултатите от този проект ще продължат да бъдат разпространявани и популяризирани."

 

През годините, поради големия интерес от страна на състави и изпълнители от цялата страна, фестивалът „Да запеем заедно песните на Средногорието” прерасна от регионален - в национален. Сега обхваща всички фолклорни области в България. Кметът Пенчо Геров приветства присъстващите и изрази задоволство от успеха на фестивала. Домакините поздравиха с разнообразна фолклорна програма. От сцената се изявиха и множество състави и изпълнители от страната. Местността Света Петка край Чавдар дълго се огласяше от традиционните български фолклорни ритми, представени от малки и големи самодейци.

В рамките на проекта ще бъдат изготвени луксозни албуми със снимков материал и текст от фестивала, за да бъдат популяризирани българските традиции и култура.

Публикувана на: 2018-06-11
Добавена от: Иванка Господинова
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Седмична анкета


Ако сте решили да си сложите ваксина срещу "Ковид-19", на коя ваксина ще се доверите?
На тези, одобрени от ЕС
Руската ваксина
Китайска ваксина
Българска ваксина
Няма да сложа никаква ваксина

Телевизионна програма


 • 11:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 1
 • 13:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 2
 • 15:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 3
 • 17:00 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия 1
 • 18:50 - Телевизионен сериал
 • 19:40 - Информациона емисия 2
 • 19:50 - Телевизионен сериал
 • 20:40 - Информационна емисия 3
 • 20:50 - Телевизионен сериал
 • 21:40 - Информационна емисия 4
 • 21:50 - Научно-популярен филм
 • 22:30 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"