Ресторантите имат основание за протести

 

Ресторанти се подготвят да отворят за клиенти въпреки забраната. Такава форма на протест вече имаше в Италия. Българските ресторанти се готвят да повторят този протест, с което да заявят, че границата им на търпение вече се изчерпа.

Местните ресторанти в района също имат основание за протест, но не се знае колко от тях биха се включили в такова начинание. Някои от тях споделят, че малкият им бизнес е унищожен от държавата и повече няма да отворят врати, други планират да продължат работата си.

Собственик на заведение от района: „Съгласна съм, че трябва да се подкрепяме колегите, но просто в по-малките населени места е малко по-сложно това да се случи, защото тук сме много малък брой заведения и съответно служителите на РЗИ ще имат възможност да проверят всяко едно заведение в рамките на един ден и съответно да напишат глобите, които трябва да се напишат при положение, че ние не трябва да работим. Докато в по-големите градове е малко по-така..няма да смогнат абсолютно всички служители да отидат навсякъде и така има възможност някои от заведенията да се отърват без глоби, което няма да е „ок” съответно за едните да има за другите да няма. Просто капацитетът на служителите няма да смогне да проверят всички в един ден и няма да е много „ок” за всички, въпреки че съм „За”, да бих подкрепила.”

Ресторантьорският бизнес и баровете са едни от най-потърпевшите в условията на ограничителни мерки срещу „Ковид-19“. Държавата отмери мерките с двоен аршин като затвори ресторантите и заведенията, но остави отворени големите вериги и магазини.

Собственици на заведения споделят, че проблеми и неуредици има не само заради затварянето, но и от друг характер. Един от примерите в това отношение уж алтернативното предлагане на храна с доставка до вкъщи или кетъринг. За да може да се практикува това се оказва, че трябва отделно разрешително. Според законовите изисквания доставките на храна трябва да се извършват единствено със специализиран автомобил с хладилен фургон. Това са все недомислици, с които браншът трябва да се съобразява и понася последствията.

Собственик на заведение от района: „На предното затваряне, на първия локдаун, който наложиха, когато ни затвориха, единствената помощ за самоосигуряващи се лица беше безлихвен кредит. Понеже много се интересувам от тези неща, по мое проучване, никой не се беше възползвал от тези мерки тогава. Сега не знам как стоят нещата. По принцип предлагат някаква помощ, до вчера трябваше да се подадат документите за 10 или 20 процента от оборота, съответно там за един определен период, само че пак за новите фирми като моята трудно влизат в изискванията. За мен в едно такова нещо не трябва да има изисквания в никакъв случай. Доста колеги ми се оплакаха, че на тях исканията им са върнати. Да, те са попълнили документите, но просто са върнати с отказ. Не знам на база на какво ги определят тези критерии, не е „ок” така да стават нещата, защото в крайна сметка държавата трябва да е тази, която да застане... Мисля, че ако държавата коректно застане зад хората си, няма да ги има тези протести, няма да ги има тези неща и така натам.”

 

Общото усещане на ресторантьорите е, че държавата е неглижирала техните проблеми и ги е оставила да понесат огромни загуби чак до фалити.

Публикувана на: 2021-01-21
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Седмична анкета


Ще се възползвате ли от "зеления коридор" за поставяне на ваксина срещу "Ковид-19"?
Да, ще го използвам
Да, но ще изчакам още
Не, няма да го използвам
Въобще няма да се ваксинирам
Не мога да преценя

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Документален филм
 • 17:50 - Научно-популярен филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Документален филм
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"