2019.09.18
сряда
17:21
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
«Шарени мъниста» с приз от международен фестивал

«Шарени мъниста» с приз от международен фестивал

От 23 август до 2 септември се състоя VIII Световен шампионат по фолклор “World Folk 2018” – Несебър. На сцени в Несебър, Поморие, Обзор, Свети Влас и Бургас различни състави от страната и чужбина представиха своя репертоар от песни, танци и обичаи.

Във форума взеха участие Детска фолклорна формация „Шарени мъниста” към читалище „Напредък” – Пирдоп, с ръководител Марияна Върбанова. Групата взе участие и в дефилето в центъра на Обзор, където заедно с изпълнители от Индонезия, Иран, Русия и други чужди групи представиха пред публиката традиционни български песни.

В амфитеатъра в Обзор формацията се състезава в категорията „Групи за народни песни, модерен аранжимент на фолклорна музика” с песните „Не бързай, Слънчо”, „Седянката на развала”, „Дилмано, Дилберо” и „Кафал свири”. На сцената на Свети Влас, следващата вечер, групата представи отново репертоара си и получи заслужено златен медал в категорията, номинация Grand Prix „Златен Орфей”, лауреатско звание, диплом за откритие на Световния шампионат по фолклор и специалната награда на Европейската асоциация по фолклор.

Ръководителят на групата изказа сърдечни благодарности на „Аурубис България” и читалище „Напредък” за подкрепата.

 

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Иванка Господинова
Дата: 2018-09-05 15:50
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"