2019.03.22
петък
10:21
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
В Чавдар отбелязаха Трифон Зарезан

В Чавдар отбелязаха Трифон Зарезан

На първи февруари самодейци към читалище „Надежда” в село Чавдар отбелязаха празника Трифон Зарезан. На тази дата се почита светеца, свързващ се с празника на  лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Този ден е и празник на виното. Той бележи началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.

По традиция, всяка година в Чавдар отбелязват празника. В частния чавдарски дом на Александър и Генка Александрови беше пресъздаден старият народен обичай по зарязване на лозата. Гости на събитието бяха кметът на община Чавдар Пенчо Геров, служители в общинска администрация, приятели на семейството. Деца и младежи от селото приветстваха гостите и припомниха повода на събитието. Кметът Геров и стопанинът на дома ритуално зарязаха лозето и поляха с вино отрязаните пръчки. Те нарекоха благопожелания за плодородна година и много вино.

Стопаните почерпиха присъстващите с червено вино и питка.

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Иванка Господинова
Дата: 2018-02-01 15:39
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
ИЗБОР НА НОВИНИ ПО ОБЩИНИ
Реклама
sm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-banner
Излъчени предавания
Информационни емисии
Facebook
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"