2019.01.24
четвъртък
06:23
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
В Чавдар събраха билки на Еньовден

В Чавдар събраха билки на Еньовден

На 24-ти юни отбелязахме Еньовден. Празникът е наричан още и Ден на слънцето.

В съботния ден за поредна година чавдарчани пресъздадоха обичая, характерен за този ден. В местността „Света Петка” край Чавдар се събраха местни самодейци и деца за пресъздаването на ритуала. Събитието уважиха служители в общинска администрация, представители на читалище „Надежда”, жители на Чавдар, гости от съседни населени места. Случяйни гости на ритуала бяха група туристи. Те останаха очаровани от ритуали и запазването на традицията в Чавдар.  Жените самодейци от Чавдар разказаха интересни факти за празника. Според поверието събраните на този ден билки са най-лековити. Затова момичета и момчета, облечени в бели ризи, набраха кантарион, еньовче, мащерка, вързаха китките с конци и ги поставиха в кошниците. За здраве и да спазят обичая децата се търколиха в росната трева. С надежда за здраве и берекет присъстващите се промушиха под венеца от цветя и билки.

Участници и гости на събитието бяха почерпени с традиционната питка и сол.

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Иванка Господинова
Дата: 2017-06-26 17:49
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
ИЗБОР НА НОВИНИ ПО ОБЩИНИ
Реклама
sm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-banner
Излъчени предавания
Информационни емисии
Facebook
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"