2019.01.24
четвъртък
07:17
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
В Челопеч възпроизведоха «Пеене на пръстените»

В Челопеч възпроизведоха «Пеене на пръстените»

В Челопеч възпроизведоха обичая "Пеене на пръстените". На 31 декември, преди залез слънце, самодейците от НЧ „Труд и постоянство 1901“ изнесоха окичения дрян на центъра на община Челопеч за възпроизвеждане на обичая „Пеене на пръстените“.

Както повеляват традициите, празнично украсеното дряново дърво бе потопено в котле, напълнено с прясна вода, в която бе сложен ечемик, смятан за символ на плодородието. Кръшни хора се извиха около “пръчката”, а гласовита моминска песен се разнасе из цялото село. Преди залез, пръчката се прибира и оставя да нощува в моминската къща на открито  под звездите, защото те знаят най-добре каква ще е съдбата на хората. Вярва се, че ако водата в котлето замръзне, здрава и честита ще е новата година.

На 1 януари момичето-пръстенарка изваждаше „нишаните“, пуснати от желаещите предишната вечер, а най-сладкодумната сред жените ги наричаше. След това пръстенарката плисна медника с водата, та по вода да се реди животът на всеки, а от ечемика си взима всеки, за да го сложи под възглавницата, че да сънува любимия си.

На гостите и жителите на община Челопеч, дошли за празника, самодейците раздадоха баница с късмети.

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Дата: 2018-01-03 17:26
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
ИЗБОР НА НОВИНИ ПО ОБЩИНИ
Реклама
sm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-banner
Излъчени предавания
Информационни емисии
Facebook
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"