2019.02.21
четвъртък
13:22
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
В Копривщица напяха пръстените

В Копривщица напяха пръстените

В първия ден на новата 2018 година, на Васильовден в Копривщица извършиха стария български ритуал „пеене на пръстените”.

Рано сутринта града се събуди от тържествените звуци на камбаните  на двете църкви. Сурвакари от ранни зори обикаляха домовете и сурвакаха стопаните с наричания за здраве и благополучие.

По обяд на историческия площад „20 април“ беше спазена традицията за  топене и наричане на пръстените. В мълчаната вода, налята на кръстопът и оставена цяла нощ на открито, всички, които пожелаха да научат бъдещата си съдба, потопиха в котлето своите нишани: пръстени, гривни, обеци и др. Жените от певческа група „Копришки бисери“ отпяха на всеки нишан отредената съдба. С великолепните си изпълнения детският танцов състав „Богородички“ зарадва гостите и гражданите на Копривщица.

По-нетърпеливите зрители не устояха на българските ритми и се хванаха на хорото сред децата.

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Иванка Господинова
Дата: 2018-01-02 17:56
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"