В Копривщица отбелязаха деня на Свети Илия

2018-07-26 15:26
 

И тази година малка група ентусиасти от Копривщица спазиха обичая и почетоха Свети пророк Илия. Православните християни почитат светеца като  повелител на дъжда и мълниите.

Според легендата пророк Илия с молитва спрял дъждовете за три години и половина. След като неговият жертвен агнец бил изгорен от падналия от небето огън, обилен дъжд напоил земята. Св. Илия пророкувал 25 години и край река Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето.

Групата копривщенци постави малка иконка  на светеца на естествения олтар и се помоли за здраве и благоденствие  под тържествения звън на църковните камбани. Всяка година на този ден се приготвя курбан. В Копривщица традицията повелява курбанът да бъде на мястото, където е паднала последната мълния за годината.

 

Добавена от: Иванка Господинова Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"