2019.01.23
сряда
16:11
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
В Копривщица отбелязаха Спасовден

В Копривщица отбелязаха Спасовден

Отколешна е традицията в Копривщица на Спасовден да бъде приготвян курбан за здраве и берекет. И тази година двата върха край Копривщица,  наречени Свети Спас и Спасовец, събраха жителите на града да отбележат Възнесение Господне. Празникът се нарича Спасовден, защото с Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение. В народния календар седемте четвъртъци след Великден се почитат против градушка, а последният от тях - Спасовден, е свързан с култа към мъртвите. Според поверието, на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък. Водата и курбанът бяха осветени от свещениците на града и раздадени за здраве и берекет.

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Иванка Господинова
Дата: 2018-05-18 18:01
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
ИЗБОР НА НОВИНИ ПО ОБЩИНИ
Реклама
sm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-banner
Излъчени предавания
Информационни емисии
Facebook
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"