В Копривщица почетоха Свети пророк Илия

 

На 20 юли копривщенци почетоха църковния празник Илинден. На връх Св. Илия бе поставен нов кръст, осветен от свещеник Богомил Читалов. Върху  него бяха поставени две икони на светеца. Едната, гледаща на изток, а другата – на запад. С надежда за здраве и добри бъднини на града, гражданите изкачиха върха, запалиха свещ и се помолиха на светеца да закриля родната Копривщица.

В църквата „Успение Богородично“ свещеник Богомил Читалов отслужи празнична света литургия, а в църквата „Св. Николай” бе осветен курбан и раздаден за здраве от семейството на Гена и Георги Банчеви.

Денят на Свети Пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници.

Вярващите почитат светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари. В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели.

 

Публикувана на: 2021-07-21
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"