В Копривщица празнуваха Спасовден

 

Възнесение Господне е денят, в който православната църква отбелязва четиридесетия ден след Великден. Празникът се нарича още Спасовден. Народът вярва, че ако вали на Спасовден, годината ще е богата и реколтата – обилна.

И тази година не мина без  спасовския дъжд в Копривщица. Двата традиционни курбани, приготвяни в града на вр. Свети Спас и малкото връхче Спасовец в Ламбовска махала,  бяха осветени и раздадени за здраве. Организаторите на курбана на вр. Св. Спас, с част от дарените средства за курбана, направиха ремонт на пътя към връхчето и дариха средства на храм „Св. Николай“ за ремонт на дограмата. На Спасовец бе изнесена  свещената икона на Възнесение Господне от храм „Успение на Пресвета Богородица“, пред която миряните с надежда и упование за здраве и берекет запалиха свещичка и изслушаха Светото Евангелие.

Тази година, след освещаването на водата и курбана, в Ламбовска махала бе засадена и круша, на мястото на старата, която отец Богомил Читалов също освети и благослови. Той благослови  организаторите,  присъстващите миряни, града и страната.

Спасовден се отбелязва и като професионален празник на хлебaрите и сладкарите.

 

Публикувана на: 2021-06-11
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"