2019.03.22
петък
10:54
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
В Копривщица представиха исторически труд

В Копривщица представиха исторически труд

Във връзка с честванията, посветени на националния празник на България - 3-ти март, Дирекция на музеите в Копривщица представи пред обществеността новоиздадена книга на историците доктор Иван Иванов от Пирдоп и Светлана Мухова от Копривщица. Изданието се посвещава на 140 години от Освобождението на България.

Последните изследвания на двамата автори коригират грешки и уточняват събития, базирайки се на новооткрити факти, свързани с първото зимно преминаване на Балкана от руските войски по време на Руско-Турската война, запазените карти на движението на армията, освобождаването на селищата от Средногорието и жертвите, дадени по време на сраженията.

В кратко резюме Светлана Мухова представи пълния списък на копривщинските опълченци, причините за включването им в доброволните български отряди, освобождението на Копривщица и снимков материал, запазен и съхранен от Дирекция на музеите и други източници. На представянето присъства и кметът на общината Генчо Герданов.

На двамата автори бяха връчени цветя и благодарности от копривщенската общност. Ценителите на историческите книги получиха автографи от създателите на изследването. Директорът на музеите Катя Мрънкова прикани присъстващите да посетят и  галерия Палавееви къщи, в която бяха изложени реликви, останали от опълченците и събитията от преди 140 години - реставрирани оръжия, униформи, документи, снимков материал и ордени. Посетителите видяха и оригиналното облекло на Найден Геров, когато е бил консул в Пловдив.

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Иванка Господинова
Дата: 2018-03-06 16:47
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
ИЗБОР НА НОВИНИ ПО ОБЩИНИ
Реклама
sm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-banner
Излъчени предавания
Информационни емисии
Facebook
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"