2019.03.22
петък
10:16
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
В Копривщица представиха книга за рударството и металургията

В Копривщица представиха книга за рударството и металургията

На 28 февруари, в комплекс „20-ти април“ в Копривщица, се състоя премиера на книгата „БЪЛГАРИЯ - началата на рударството, металургията и древните съкровища“.

Трудът на историка д-р Атанас Орачев е полиграфско постижение на издателите Вяра Канджева и Антоний Ханджийски и е отпечатан със съдействието на „Геотехмин” и „Елаците-Мед”, на български и английски език. Представлява изследване с многобройни доказателства от различни райони на България от епохата преди Христа, когато се зараждат добивът и обработката на метали, до наши дни. Според автора, българските земи съхраняват ранни следи от рударство и металургия, които заедно с животновъдството и земеделието са играли същностна роля за развитието на човешката цивилизация през хилядолетията и продължава да играе важна роля и днес.

На премиерата на книгата присъстваха ръководствата на компаниите-спонсори, представители на научните среди в България, кметът на община Златица Магдалена Иванова, заместник кметът на община Пирдоп Вера Бойчева, представители на образователните и културните среди в района на Средногорието, гости. Събитието беше открито от София Торолова, която приветства присъстващите. В приветствената си реч изпълнителният директор на „Елаците-Мед” инж. Драгомир Драганов изказа благодарности на автора и издателите. Той благодари за проявеното уважение и интерес от страна на гостите и отбеляза уникалността на книгата за рударство и металургия. Драганов изрази  гордостта си от това, че компанията е наследник на това значимо за страната ни дело и пожела успех на книгата, нейния автор и издатели. Обръщение към аудиторията отправи издателят Антоний Ханджийски. Той направи кратък преглед на съдържанието на книгата. По-обстоен анализ направи авторът д-р Орачев. Той акцентира върху взаимовръзката между рударството, металургията и съкровищата. По мнението на автора и издателите книгата, описваща същината на металургията от дълбоката древност, е ценна както за обикновения читател, така и за специалисти в сферата на геологията, археологията, рударството и металургията.

Присъстващите имаха възможността да задават въпроси, на които авторът отговори. Всеки получи екземпляр от четивото. Събитието завърши с коктейл.

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Иванка Господинова
Дата: 2018-03-01 17:10
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
ИЗБОР НА НОВИНИ ПО ОБЩИНИ
Реклама
sm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-banner
Излъчени предавания
Информационни емисии
Facebook
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"