2019.01.24
четвъртък
06:37
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
В Пирдоп извършиха ритуала «пеене на пръстените»

В Пирдоп извършиха ритуала «пеене на пръстените»

В първия ден от новата година на площад “Скалата” в Пирдоп се събраха млади и стари за пресъздаването на обичая “пеене на пръстените”. Старата традиция беляза началото на новата 2018-а година.

Кметът на община Пирдоп Ангел Геров приветства присъстващите, поздрави с настъпилата нова година и пожела здраве и късмет. Празничен водосвет отслужи отец Недко Бръмбаров. Той поръси присъстващите със светена вода за здраве и благополучие.

Пеенето на пръстените е стар народен обичай, който се прави в първия ден на новата година. Тогава се гадае за бъдещето или на коя мома какъв ерген ще й се падне. Местни самодейци пяха традиционните песни за фолклорния обичай. Гайдарят Богдан Стефанов нарече пръстените и накитите от менчето. Празникът продължи с дълги и кръшни хора, под съпровода на духов оркестър „Гложене”.

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Иванка Господинова
Дата: 2018-01-02 17:57
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
ИЗБОР НА НОВИНИ ПО ОБЩИНИ
Реклама
sm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-banner
Излъчени предавания
Информационни емисии
Facebook
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"