2019.03.22
петък
09:58
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
В Пирдоп отбелязаха националния празник

В Пирдоп отбелязаха националния празник

В навечерието на националния празник на България - 3 март, пирдопчани се събраха в центъра на града за организираното от общината мероприятие.

Въпреки лошото време, пред читалище „Напредък” се изви кръшно българско хоро в рамките на инициативата „Пробуждане с хоро” на "Българи за България" и "Сдружение Азбукари". Във фоайето на културната институция беше позиционирана изложба за Руско-турската освободителна война. Присъстващите имаха възможността да разгледат експозиция в два раздела – „Сражението при Шипка – Шейново” и „Паметници на признателността”.

Тържественото честване продължи с концерт-спектакъл в салона на читалището. Залата се изпълни с множество жители и гости на Пирдоп. Кметът Ангел Геров приветства всички и поздрави с празника. Той използва възможността да връчи награди на спечелилите в предварително организирания конкурс за детска рисунка на тема „140 години от Освобождението на България”. Първа награда заслужи третокласникът Иван Димитров. Второто място беше присъдено на четвъртокласничката Камелия Лещарова, а третото – на третокласничката Николета Павлова. Читалищният служител Наташа Динекова връчи награди на призьорите в конкурса за есе. Първото място беше присъдено на Станислава Василева. Второто – на Елина Лозанова , а третото – на Илияна Маргитова.

В празничната програма взеха участие трета група към детска градина „Пека и Карло Чоконяни”, вокална група „Веселинчета” и мажоретен състав към начално училище „Тодор Влайков”, детските танцови състави при читалище „Светлина” – с.Душанци и при читалище „Напредък” – гр.Пирдоп, детски танцов състав „Средногорче”, ПГМЕ, Смесен битов хор, вокална група „Астроида” и вокална група „Шарени мъниста”.

Концертът поднесе на публиката богата програма и много настроение. Бурни аплодисменти съпътстваха всяко изпълнение.

Честванията за Освобождението на страната ни продължиха на самия 3 март. Ръководството на община Пирдоп, служители в администрацията, представители на политически организации, общественици и граждани почетоха паметта на загиналите за свободата. В двора на началното училище в града, пред паметната плоча на загиналите пирдопчани в освободителните борби, бяха поднесени венци и цветя. Загиналите бяха почетени с едноминутно мълчание и падане на колене. С шествие присъстващите се отправиха към църквата „Свето Успение Богородично”. Пред паметника на капитан Баторски - в двора на храма също бяха поднесени венци и цветя. Признателност беше засвидетелствана и пред паметника на Тодор Влайков в центъра на града.

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Иванка Господинова
Дата: 2018-03-05 16:48
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
ИЗБОР НА НОВИНИ ПО ОБЩИНИ
Реклама
sm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-banner
Излъчени предавания
Информационни емисии
Facebook
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"