2019.02.21
четвъртък
14:47
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
В СУ Пирдоп направиха изложба от пленерите

В СУ Пирдоп направиха изложба от пленерите

В СУ „Саво Савов” в Пирдоп беше открита изложба на картини, рисувани от възпитаници на училището от девети, десети и единадесети клас. Експозицията беше позиционирана във фоайето пред учителската стая и е част от поредицата изложби, планирани за годината от преподавателя на паралелките с профил „Изкуства” Кристина Павлова. Шедьоврите на учениците са създадени на проведените пленери с учебна цел. Повече за вдъхновението и работата на младежите разказа техният преподавател.

Кристина Павлова: „По традиция и тази година се осъществи ежегодният пленер на паралелки и изкуства в СУ „Саво Савов” от 17-и до 25-и  юни. Тазгодишният пленер беше в град Трявна – един много живописен, изпълнен с много възрожденски дух град. Учебно-творческата практика включваше посещения на музеи, художествени галерии, различни архитектурни забележителности на града и съответно рисуване на тема „Възрожденска архитектура и природа”. Учениците съчетаха един ден разходка в една живописна местност над града, с посещение на Тревненска иконописна школа, която в момента се помещава в един бивш параклис, който е бил строен към болницата на този град, но никога не е използван като такъв. Учениците се запознаха с различни иконописни техники, с фамилиите по време на 17-18-19 век, които са предавали своята традиция на децата си. Всъщност разгледахме тези иконописци и техните творби. Също посетихме Даскаловата къща – в този музей се помещават образци на тревненското дърворезбарско изкуство, т. нар. тревненска дърворезбарска школа, където по същото време работят майстори в Самоковската школа, същото се отнася и за иконописната школа.  Децата посетиха галерия „Казаков” с гостуваща изложба за бита на каракачаните, която също ги впечатли много, и, разбира се, Музея за азиатско и африканско изкуство – единствен в Европа, който се намира в град Трявна, с образци на будистко изкуство, китайски копринени икони, африкански маски и произведения на ювелирното изкуство на тези африкански племена - също интересен музей. Разбира се, посетихме емблематичните места на града – часовниковата кула с моста в центъра на стария град, с площадчето и старото школо, което, разбира се, се вижда и в рисунките на децата; църквата «Св. Архангел Михаил», църквата «Свети Георги», които също бяха отразени в ученическите творби. Всичко това, съчетано с много забавления и емоции, остави у децата незабравими спомени.”     

Павлова изказа задоволството си от отличната работа на своите възпитаници и им пожела весела и ползотворна ваканция.

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Иванка Господинова
Дата: 2018-06-29 19:49
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"