2019.03.23
събота
06:09
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
В Златица отбелязаха Спасовден

В Златица отбелязаха Спасовден

Днес православните християни празнуваме Възнесение Господне, или Спасовден. Този ден се отбелязва винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Великден. Празникът се нарича и Спасовден, защото с Христовото възнесение завършва актът на човешкото спасение.

По традиция и тази година в месността Спасово кладенче златичани отбелязаха християнския празник, който е и празник на града. Интересът тази година беше слаб. Вярващи влязоха в храма „Свето Възнесение Господне”, за да запалят свещ за здраве. Отец Йордан отслужи тържествена света литургия. Свещеникът отправи молитва за здраве за 40 дни от раждането на малката Станислава от Златица. Родителите на бебето въведоха своята рожба в божия храм. Вярващите си наляха и от лечебната вода на кладенчето. Според поверието, в този ден водата от извора е лечебна и помага на страдащи от различни болести.

За празника беше приготвен традиционният курбан, от който по-късно присъстващите имаха възможността да опитат. Много от празнуващите се възползваха от традиционната бира-скара.

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Иванка Господинова
Дата: 2018-05-17 16:28
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
ИЗБОР НА НОВИНИ ПО ОБЩИНИ
Реклама
sm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-banner
Излъчени предавания
Информационни емисии
Facebook
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"