Златица беше домакин на планинско бягане

 

В съботния ден на 24 април в околностите на Златица се проведе Международно състезание по планинско бягане "Златица Трейл". За първи път Златица беше домакин на това състезание. В надпреварата  се включиха любители и професионалисти от страната и чужбина. Най-младият участник беше момиче на 8 години, а най-възрастният – мъж на 75 години. Спонсори на събитието бяха община Златица, «Дънди Прешъс Металс Челопеч» и други. Организаторите, в лицето на Ахмед Ахмед, бяха подготвили трасета в две дисциплини – 12 км и 32 км. Пред «Средногорие Медия» организаторът Ахмед, по-известен сред бегаческите среди като Фараона, разказа повече за състезанието.

Ахмед Ахмед – организатор: „Трасетата са 12км. и 33 км. За съжаление, заради обилния снеговалеж на билото и на „Свищи плаз”, в последния момент отложихме 60 километровата дистанция, но това не попречи на състезателите да се състезават на по-средната дисциплина – 33 км. с 2100 метра положителна денивелация. Организаторът на това събитие съм аз с „Русе кармотор спорт”, клуба от Русе и община Златица. Партньорите на събитието са „Ред бул”, „Ти рейс”, „Сайн спорт”, „Дънди Прешъс Металс”. Теренът е много подходящ за по-хубаво планинско бягане, по-дълго, защото има много високи върхове и любителите на планинското бягане обичат много повече денивелация да преодоляват. Възрастовата граница днес е от 8-годишно момиче, което ще бяга 10 км. и 75-годишен любител, мъж, който също ще бяга 10 км., но е дългогодишен бегач, който участва на много състезания в България.”

Кметът на община Златица Стоян Генов приветства участниците и изрази задоволство от домакинството си. Той пожела успешно и приятно състезание и даде официалния старт. За победителите в надпреварата бяха осигурени парични награди от община Златица и предметни награди от другите спонсори.

Пръв при мъжете на на дългата дистанция стана Гено Увардов, втори стана Христо Минков и трети – Цветко Митов. При по-късата дистанция при мъжете първи стана Григор Тодоров, втори се класира Деян Станоев, а трети – Стоян Ганчев. При жените на по-дългата дистанция първа се нареди Ани Янева, втора стана Боряна Ангелова, а трета – Мая Малканова. При жените на по-късата дистанция първото място зае Екатерина Можейко, втора се нареди Стоянка Балова от Златица и трета стана Мартина Тодорова.

Ахмед Ахмед – организатор: „Състезанието е за любители и професионалисти, но утре имаме Национален шампионат по планинско бягане дълга дистанция за мъже и жени под 18-годишни и под 16-годишни момчета и момичета.”

Следващият ден, на 25 април, отново в Златица се проведе и Националният шампионат на дълго бягане - 32 км. В него участие взеха 125 участника от цялата страна. Разделени в различни възрастови групи, състезателите преодоляха нелекото трасе. Най-добрите бяха отличени с медали и персонални награди. Треньори, състезатели и представители на федерацията по лека атлетика изказаха огромната си благодарност както към участниците, така и към домакините - община Златица.

Публикувана на: 2021-04-26
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Документален филм
 • 17:50 - Научно-популярен филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Документален филм
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"